Lighting Sibiu-2015

LIGHTING SIBIU

ASOCIATIA SIBIU 1191

 

Anul 2015 a fost proclamat Anul International al Luminii şi al Tehnologiilor bazate pe lumina de catre ONU in cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunarii Generale (2013). Proiectul global, coordonat de ONU/UNESCO (cf. www.light2015.org), a reunit pana acum participanţi din mai mult de 85 de ţări şi peste 100 din cele mai înalte şi mai prestigioase asociatii internaţionale de ştiintă, nenumărate societăţi academice sau profesionale naţionale, precum şi o serie de producători şi factori de decizie.

Sub deviza “Lumina este mijlocul prin care fiinţele umane se recunosc intre ele insele precum şi locul lor în Univers“, scopul principal al programului internaţional este de a asigura la nivel mondial o conştientizare necesară a rolului central al luminii, în prezent şi în viitor, pentru noi toţi. Programul a promovat prezenţa si rolul luminii în viaţă, ştiinţă şi cultură, precum şi importanţa tehnologiilor bazate pe lumină pentru dezvoltarea echitabilă a societătii globale.
În acest cadru, cele mai importante instituţii şi actori din România si din strainitate din acest domeniu (Ambasade, Asociatii profesionale, intelectuali, cercetători, proiectanţi, producători, artisti), au ales Sibiul pentru a propune publicului acest unic eveniment de anvergură din România la care Feleacul a fost partener.
Programul a fost in intregime trans-disciplinar si a cuprins, într-o singură săptămână (7-12 septembrie) şase expoziţii (două la Biblioteca Astra, două la Muzeul Astra – Casa Artelor, una la Muzeul Astra – Secţia in aer liber şi una in spatiul Primăriei Sibiu), cinci spectacole în aer liber (doua in Piaţa Mare şi trei la Muzeul Astra – Secţia in aer liber) şi trei congrese internationale majore deschise marelui public

 

Guerilla Lighting – (joi 10 septembrie, ora 21.00-24.00)

Locul : 5 cladiri din municipiul Sibiu

 

Conceptul de Guerilla Lighting s-a creat la inceputul anului 2000, pentru a promova design-ul iluminatului şi de a crea o platforma interactiva şi in aceeasi timp artistica si placuta, pentru a discuta problemele-cheie precum calitatea luminii, poluarea luminii, deşeurile luminoase şi dezvoltarea durabilă.
Valoarea din spatele acestui exerciţiu este participarea şi colaborarea marelui public, atat a copiilor cat si a adultilor. Sub îndrumarea unui conducător de echipă, echipele au creat modele de design de iluminare cu ajutorul de lanternelor de mare putere (proiectoarele LED alimentate de la baterie permitand proiectii care merg de la valuri de lumina la puncte mici de lumina şi care sunt adaptate pentru proiectii policrome cu un filtru special de gelule şi sticla). Deşi pare o manifestare spontană, efectele de iluminareau fost atent planificate. Instruiţi să fie într-o anumită poziţie la o anumita distanta de tinta lor, echipele au aprins simultan diferitele aspecte ale arhitecturii orasului si creaza un spectacol .
Guerilla Lighting, a fost creat – printre alte proiecte de mare succes mondial – de catre Light Collective, care in ziua de azi gestioneza doar cele mai importante evenimente bazate pe acest concept, deoarece ideea a fost masiv preluata de ONG-uri si de Universitati din UK si din tarile scandinave (cf. http://www.guerrillalighting.net). In cadrul saptamanii Lighting Sibiu, am avut onoarea de a gazdui,alaturi de organizatori – chiar in calitate de coordonatori – ambii co-fondatori si co-presedinti ai Light Collective.

 

Mapping Festival: proiecţii artistice 3D de ultima generaţie – vineri 11 septembrie, ora 21.00-24.00

Locul: Piaţa Mare, Fatada Muzeului Brukenthal

 

Inca de la inceputul anilor 2000, chiar daca este inca foarte putin cunoscut in România, projection mapping-ul 3D a devenit foarte popular in tarile occidentale, dar si in America si Asia, punctul culminant fiind atins la Festival des Lumières din Lyon care atrage anual cca. 2 milioane de vizitatori, timp de o saptamana. Aceasta forma de eveniment este deosebit de placuta deoarece se desprinde complet de formele mai tradiționale de proiectie sau spectacole de strada, pe langa faptul că projection mapping-ul 3D atrage întotdeauna un public numeros. Această tehnică face ca o clădire să se miște, să se transforme sau chiar să comunice, prin peisaje suprarealiste și prin proiectarea de imagini pe obiecte. Iar efectul pe care îl are asupra oamenilor este fantastic. Tehnic vorbind, odata luate masurile si relieful cladirii care va servi drept “ecran”, proiecția se adapteaza reliefului natural al cladirii si transforma aproape orice suprafață într-un afișaj video dinamic. De fapt, proiectoarele de ultima generatie si software-ul de specialitate sunt folosite pentru a deforma și masca imaginea proiectată, pentru a o face să se potrivească perfect pe ecrane neregulate. Rezultatul final este o instalație de proiecție dinamică, care transcende orice fel de proiecție video obișnuită.

 

Click-Imagini video de la evenimente

 

Galerie imagini