Mere coapte cu toping de halva

Timp de preparare: 30 min

Portii: 6

Ingrediente:

- 6 mere potrivite (aproximativ 1 kg)

- 200 g halva Feleacul

- 3 lingurițe scorțișoară

- 2 linguri miere

- 50 g nuci mărunțite

- Sucul de la alte 6 mere rase și stoarse și 200 ml apă SAU 500 ml cidru de mere

- 2 linguri zahăr brun

- 1 linguriță rasă de nucșoară sau cardamom

- 1 praf de sare

- 2 linguri ulei

Pregătirea sosului: Cidrul sau sucul de mere, împreună cu un praf de sare și nucșoara / cardamomul se pun la fiert la foc mare până când se reduce la 250 ml. Se ia de pe foc și se adaugă zahărul, amestecând până se omogenizează.

Între timp, se spală cele 6 mere și li se taie 0,5 cm din fiecare capăt. Se scobesc de sâmburi, cu grijă pentru a nu ajunge în partea opusă. Se crestează pe lung la intervale de 2 cm. Se așază într-o tavă și fiecărui măr i se pune în mijloc o jumătate de linguriță de ulei.

Pregătirea topping-ului: Se mărunțesc 150 g halva împreună cu scorțișoara și merea. Se adaugă o lingură de apă, pentru a ajuta la omogenizare. Se adaugă nucile mărunțite.

Topping-ul se adaugă în mijlocul merelor, iar peste ele se toarnă siropul obținut mai devreme.

Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 190 grade C timp de 45 minute. La fiecare 10 minute se ung cu sirop, cu o lingură. După ce se scot se decorează cu restul de halva mărunțită.