Tort cu mere și jeleuri

Timp de preparare: 45 min

Portii: 8

Ingrediente:

Umplutura de mere:

- 10 mere medii

- 6 linguri de zahăr

- 50g nuci

- 100g jeleuri Feleacul

- 2 lingurițe de scorțișoară

- 2 linguri ulei de cocos, solid

Blat:

- 3 căni de făină

- 1 cană de zahăr

- o jumătate de cană de ulei

- 1 cană jumătate de apă minerală

- 1 linguriță de praf de copt

- coaja rasă de la o jumătate de lămâie

- un praf de sare

Cele 6 linguri de zahăr se caramelizează în cratița în care vom pune merele. Zahărul se topește la foc mic, iar când e lichid se rotește cratița pentru a-l întinde până la jumătatea pereților acesteia. Se lasă la răcit, iar între timp se curăță merele de coajă și miez. 8 mere întregi curățate se așază în cratiță, iar în spațiile goale se îndeasă bucăți din celelalte două mere. Spațiile goale din mijlocul merelor se umplu cu nuci și jeleuri Feleacul. Din loc în loc se pun bucăți de ulei de cocos. Deasupra se presară scorțișoara. Cratița cu merele se dă la cuptor la 150 grade C timp de 15 minute.

Între timp, se amestecă ingredientele uscate pentru blat, iar apoi împreună cu ele, cele lichide. Acest aluat se va turna peste mere. Se ridică temperatura cuptorului la 180 grade C și cratița/tava se va lăsa la copt 30 minute. Se verifică cu scobitoarea dacă aluatul este făcut.

După ce se scoate de la cuptor, se desprinde aluatul de pe marginea cratișei cu un cuțit. Pe o farfurie sau un platou, se întoarce invers. Chiar dacă tortul va cădea, acesta se va lăsa la răcit, cu un cuțit sau lingură de lemn ca distanțier, după care se poate servi.